Min (han)hund snuser i fri ved fod

Jeg har igen kastet spørgsmålet ud til en ven, "Hvad skal jeg skrive om på min blog" Svaret var "Fri ved fod". Mit svar til dette var " Hvor mange ord tror du jeg har" :-)
Så spørgsmålet endte med at blive "Hvordan får jeg min hund til at holde op med, at snuse i fri ved fod" Så det emne vil jeg prøve at belyse

Jeg vil formode at fri ved fod er fin, at hunden har en god forståelse for position, men en gang imellem kommer til at stikke næsen ned i fri ved fod. 

Selvom jeg formoder alle disse ting, vil jeg alligevel teste grundfærdighederne grundigt, inden jeg formoder noget. En måde at gøre dette på kunne være

Punkterne kommer i trinvis rækkefølge, hvis punkt 1 ikke dur, så nytter det ikke bare at fortsætte til punkt 2, få nu tingene med fra bunden, så har vi det bedste fundament at bygge videre på. 

1. Gå 100 meter fri ved fod på en vej, midt på vejen. Hvor mange gang skulle du gøre noget aktivt for at få hunden til at følge dig. Men aktivt mener jeg ikke kun rømme dig, sige plads, men også ændre din gang, knipse med fingre etc. Hvis svaret her er andet en 0, så skal du gå tilbage i din grundtræning, så er det ikke tid endnu til at du skal træne snuden op på din hund. 

2. Prøv samme øvelse  på en græsplæne, hvis det går godt, så er det til punkt 3

3. Nu skal i friste hunden til at snuse. Jeg markeret et felt på cirka 10x10 meter. I dette felt drysser jeg godbidder. Så starter jeg min hund på fri ved fod på ydersiden af feltet (jeg går nærmest feltet) Her er belønning vigtigt, hvis du har problemer med at din hund snuser. Punkt 1 og 2 var uden godbidder, det var nemlig blot en test på om din hund var dygtig nok, til at kunne gå videre til punkt 3 . Du må i starten gerne give bedre godbidder end dem der ligger i feltet. Går det godt, så er det med hunden på indersiden og til sidst igennem feltet. Denne øvelse bliver jeg ved at lave, indtil jeg bare kan sige "Plads" og vide at min hund følger mig. Dette kan jeg også sagtens finde på at gøre med løbetidspletter, så når jeg er så priviligeret at have en løbsk tæve i huset eller på hold, så laver jeg feltet og får tæven til at sætte sig i feltet mange gange, og laver nøjagtig den samme øvelse (altså dette er kun hanhundene jeg øver dette med), men princippet er præcist det samme, som med godbidsfeltet

4. At gå og træne i et kontrolleret miljø, og at komme ud i den virkelige verden er to vidt forskellige ting, men alle vores færdigheder er ikke tabt, selvom hunden ikke kan gå en hel tramp uden at stikke næsen i jorden. Hunden er bare ikke helt færdig udlært. De fleste hunde er vant til at få love, at snuse engang imellem, og har du en hund, der er meget glad for at bruge næsen, så er det vigtigt, at du at et signal til at snuse/rende rundt og et signal f.eks plads, til nu er det om at få næsen op og koncentere sig. Når jeg så siger plads, så er jeg også koncentreret, jeg mister ikke pludselig koncentration, stopper op og taler med mine medkursister eller kigger på min telefon. 
Til denne sidste finpudsning bruger jeg et hjælpemiddel "et slips" Jeg bruger "sporshoppen"s  slips (og nej jeg er ikke sponseret, det er det slips jeg bruger) Det bruger jeg fordi, det kan jeg få til at sidde i nakken, som et håndtag, så skal jeg ikke hente det omme på brystet hele tiden. 


Slipset bruger jeg til at sørge for, at hundens næse ikke kan gå ned. Jeg holder ikke fast i det, mens vi går. Jeg tager bare forsigtig fat i det og løfter hovedet (rykker ikke), hvis hunden er meget insisterende på at få hovedet ned, så laver jeg en opstandsning og får hunden ind på plads, og vurdere lige, om det jeg har gang i er for svært. Jeg bruger slipset præcist, som jeg bruger snoren til hundehvalpen, for at undgå den løber hen til andre hunde eller mennesker, og arbejder hele tiden på at forudse situationer og forsøger at undgå det. Denne øvelse kræver, man er konsekvens og koncentreret. Næsen skal aldrig have lov til at gå ned, når I øver plads. Jeg tager først slipset af, når jeg selv helt har glemt at hunden har det på. Jeg håber dette gav jer et indblik i, hvordan jeg øver at, at få næsen op på hunden, og jeg håber I vil træne grundfærdighederne i punkt 1-3 inden I går til punkt 4, for ellers risikere I, at det bliver en trækkeleg frem og tilbage i slipset. Det er nemlig enormt vigtig, at hunden ved, hvad det er I ønsker at opnå, selvom den ikke altid formår at overholde det. 
En anden vigtig point er, at hvis I i alt indlæringstiden af fri ved fod undgår, at næsen går ned. Det vil sige I er dygtig til at sætte kriterier og få belønnet hunden korrekt, holde mens i begge kan koncentrere jer, så er det meget nemmere end når I skal til at aflære den at stikke næsen ned. 

Træn grundigt, kort og beløn godt i indlæring, stop men legen er god. Vær konsekvent med at få givet hunden et frigivelses signal, når I ikke kan koncentere jer mere. 

Og med dette lange skriv, er "vi" glade for at jeg ikke skulle skrive om fri ved fod. Håber I nåede helt til enden. 

Den eneste ene.
Svøm fido

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!